Η δυσανεξία στην ισταμίνη εκδηλώνεται με συμπτώματα παρόμοια με της αλλεργίας. Προκαλείται από τρόφιμα πλούσια σε ισταμίνη όπως το κόκκινο κρασί, το ώριμο τυρί, το λουκάνικο και η σοκολάτα.

Δυσανεξία στην ισταμίνη: Ψευδοαλλεργία

Βουίζει το κεφάλι σας και τρέχει η μύτη σας μετά από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, ένα σάντουιτς με σαλάμι ή ένα κομμάτι σοκολάτας; Κάτι που αρχικά μοιάζει αλλεργία μπορεί να οφείλεται σε δυσανεξία στην ισταμίνη.

Η ισταμίνη έχει κακή φήμη. Η αγγελιοφόρος ουσία αυτή είναι γνωστό ότι προκαλεί δυσφορία, ειδικά στην περίπτωση αλλεργιών. Στην πραγματικότητα, η ισταμίνη κάνει σημαντική δουλεία στον οργανισμό και είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι φλεγμονές που προκαλούνται από την ισταμίνη βοηθούν στην καταπολέμηση των παθογόνων και των τοξινών που εισέρχονται στο οργανισμό.

Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να διασπάσει την ισταμίνη αρκετά γρήγορα. Αν η ισταμίνη εισέλθει στον οργανισμό μέσω της τροφής, η φλεγμονή παίρνει τον έλεγχο, οδηγώντας σε πονοκεφάλους, γαστρεντερικές παθήσεις και φαγούρα. Αυτό ονομάζεται δυσανεξία στην ισταμίνη.

Τι να περιμένετε από αυτό το άρθρο:

Δυσανεξία στην ισταμίνη: Σε περίπτωση δυσανεξίας στην ισταμίνη, μια υπερβολική ποσότητα της αγγελιοφόρου ουσίας ισταμίνης υπάρχει στον οργανισμό σας. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει πολύ λίγη ποσότητα του ενζύμου διαμινο-οξειδάσης (DAO) στο έντερο.

Αιτίες: Επί του παρόντος, υπάρχουν μόνο θεωρίες σχετικά με τις αιτίες της δυσανεξίας στην ισταμίνη. Είναι πιθανό ότι οι χρόνιες γαστρεντερικές παθήσεις, το αλκοόλ και ορισμένα φάρμακα συνεισφέρουν στην μη αρκετή παραγωγή του ενζύμου DAO στον οργανισμό.

Συμπτώματα: Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στην ισταμίνη είναι παρόμοια με αυτά μιας αλλεργίας. Κνησμός, κρυολογήματα, πονοκέφαλοι και γαστρεντερικά προβλήματα είναι μερικά από τα συμπτώματα.

Θεραπεία: Το πιο σημαντικό μέτρο είναι να αποφεύγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη, όπως το κόκκινο κρασί, τις ντομάτες, τα λουκάνικα και τα ώριμα τυριά. Βραχυπρόθεσμα, τα λεγόμενα αντιισταμινικά φάρμακα μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Τι είναι η ισταμίνη;

Η ισταμίνη είναι μια αγγελιοφόρος ουσία, η οποία μεταδίδει πληροφορίες μεταξύ των κυττάρων και μεταξύ άλλων, είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η ισταμίνη παράγεται από ένα αμινοξύ, το οποίο παράγεται και από τον ίδιο τον οργανισμό και απορροφάται μέσω της τροφής. Επιπλοκές προκύπτουν μόνο όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει εντελώς την ισταμίνη μετά την χρησιμοποίηση της. [1].

Η ισταμίνη ανήκει στην ομάδα των βιογενών αμινών οι οποίες υπάρχουν στην φύση και παράγονται συχνά κατά τη διάρκεια διεργασιών αλλοίωσης και αποσύνθεσης.[2].

Ποιες είναι οι λειτουργίες της ισταμίνης στον οργανισμό;

Ως αγγελιοφόρος ουσία, η ισταμίνη αναλαμβάνει μια ποικιλία εργασιών: Μεταδίδει ερεθίσματα από το ένα νεύρο στο άλλο, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και εξασφαλίζει ότι οι μύες σφίγγουν και χαλαρώνουν. Η ισταμίνη εμπλέκεται επίσης στην πέψη των λιπών, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στο σχηματισμό του αίματος, στην επούλωση των πληγών και στην ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού.

Εάν υπάρχει υπερβολική ισταμίνη στον οργανισμό, μπορούν να προκύψουν προβλήματα ακριβώς σε αυτά τα σημεία. Οι συνέπειες είναι οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, οι διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης και οι διαταραχές στα νευρολογικά μονοπάτια [1].

Τι είναι η δυσανεξία στην ισταμίνη;

Στην περίπτωση δυσανεξίας στην ισταμίνη, η οποία είναι επίσης γνωστή και ως ασυμβατότητα στην ισταμίνη, διαταράσσεται η αλληλεπίδραση της ισταμίνης και δύο ενζύμων. Ο οργανισμός είναι συνεπώς ανίκανος να διασπάσει την ισταμίνη αποτελεσματικά, συμπεριλαμβανόμενης ακόμα και της ισταμίνης που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα. Εάν παρουσιάσετε συμπτώματα μετά την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε ισταμίνη, αυτό αναφέρεται ως δυσανεξία στην ισταμίνη[1].

Γνωρίζατε ότι ο όρος "δυσανεξία στην ισταμίνη" προέρχεται από τον όρο δυσανεξία στη λακτόζη; Η έλλειψη ενζύμου είναι επίσης καθοριστική για τη δυσανεξία στη λακτόζη [3].

4 τρόφιμα πλούσια σε ισταμίνη

Ποιος είναι ο ρόλος της διαμίνης οξειδάσης;

Σε σχέση με τη δυσανεξία στην ισταμίνη, χρησιμοποιείται συχνά ο όρος διαμινο-οξειδάση, DAO για συντομία. Το DAO είναι το ένζυμο το οποίο είναι κυρίως υπεύθυνο για τη διάσπαση της ισταμίνης που καταναλώνετε μέσω της διατροφής σας. Η πιο κοινή θεωρία για την ανάπτυξη της δυσανεξίας στην ισταμίνη βασίζεται στο ακόλουθο: Η δραστηριότητα του DAO διαταράζεται, το ένζυμο διασπά την ισταμίνη πολύ αργά, και το πλεόνασμα ισταμίνης προκαλεί δυσφορία.

Δυσανεξία στην ισταμίνη και τροφικές αλλεργίες;

Η δυσανεξία στην ισταμίνη δεν είναι αλλεργία. Ωστόσο, είναι συχνά δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο παθήσεων ακριβώς επειδή τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από την κατανάλωση τροφής και στις δύο περιπτώσεις και είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δυσανεξία στην ισταμίνη ονομάζεται επίσης και ψευδοαλλεργία.

Αυτό το γεγονός καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ δυσανεξίας και αλλεργίας[4]. Σε απάντηση στα τυπικά συμπτώματα, οι γιατροί συνήθως ξεκινούν μία εξέταση για τροφικές αλλεργίες, η οποία καταλήγει σε αρνητική δυσανεξία στην ισταμίνη. Στη συνέχεια, εσείς και ο γιατρός ή ο θεραπευτής σας θα πρέπει να προσέξετε για μια πιθανή δυσανεξία στην ισταμίνη[2].

Φυσικά μπορεί επίσης να συμβαίνει ότι πάσχετε από μία τροφική αλλεργία καθώς και από δυσανεξία στην ισταμίνη - ωστόσο, διαφορετικά τρόφιμα είναι συνήθως υπεύθυνα για τις αντίστοιχες αντιδράσεις[5].

Δυσανεξία στην ισταμίνη - αιτίες

Μέχρι σήμερα, από επιστημονικής μεριάς, δεν υπάρχει οριστική απόδειξη ότι η αιτία της δυσανεξίας στην ισταμίνη μπορεί να αποδοθεί σε ένα πρόβλημα με το ένζυμο DAO. Ορισμένοι επικριτές υποψιάζονται ακόμα και ότι η κλινική εικόνα της δυσανεξίας στην ισταμίνη δεν υπάρχει ή ότι είναι ψυχοσωματική[6].

Είναι καλό να γνωρίζετε: Μπορούμε να ανεχθούμε μόνο μια ορισμένη ποσότητα ισταμίνης! Σε υγιείς ανθρώπους, το μέγιστο είναι 100 mg ισταμίνης την ημέρα. Τόση πολλή ποσότητα μπορεί να βρεθεί για παράδειγμα στα χαλασμένα ψάρια. Αν ξεπεράσουμε αυτό το όριο, μιλάμε ήδη για δηλητηρίαση. Εάν έχετε δυσανεξία στην ισταμίνη, θα αντιδράσετε σε πολύ μικρότερη δόση που μπορεί να μην προκαλέσει δηλητηρίαση[7, 8].

Ποιες είναι οι αιτίες δυσανεξίας στην ισταμίνη;

Μια δυσανεξία στην ισταμίνη σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να συμβαδίσει με την διάσπαση της ισταμίνης. Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις γι αυτό[9]:

  1. Τα άτομα τα οποία έχουν προσβληθεί έχουν υπερβολική ισταμίνη , για παράδειγμα λόγω υπερπαραγωγής (λόγω αλλεργιών, βακτηριδίων ή αιμορραγίας στο γαστρεντερικό σωλήνα) ή απορρόφησης ισταμίνης, ιστιδίνης ή άλλων βιογενών αμινών (με τη μορφή τροφής ή αλκοόλ).
  2. Υπάρχει πολύ μικρή ποσότητα ή μόνο η αδρανής μορφή του ενζύμου διαμινοξειδάση (DAO) στον οργανισμό του ατόμου που έχει προσβληθεί.

Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις: υπάρχει υπερβολική ποσότητα ισταμίνης στον οργανισμό[2].

Τι προκαλεί μια έλλειψη ενζύμου;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν έλλειψη στο ένζυμο DAO; Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις και πιθανές αιτίες για αυτό. Ποιο συγκεκριμένα:

  • Χρόνια εντερική φθορά
  • Έλλειψη βιταμίνης και ψευδαργύρου
  • Φάρμακα και αλκοόλ

Χρόνια εντερική φθορά

Οι χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα μπορούν πιθανών να συμβάλλουν στην ανάπτυξη δυσανεξίας στην ισταμίνη. Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, νόσο του Crohn ή γαστρεντερικά έλκη συχνά επηρεάζονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μεταβολές στο εντερικό βλεννογόνο μπορούν να οδηγήσουν στην μη παραγωγή του ενζύμου DAO σε επαρκείς ποσότητες[10].

Φάρμακα και αλκοόλ

Άλλες πιθανές αιτίες της επίκτητης δυσανεξίας στην ισταμίνη είναι τα φάρμακα και το αλκοόλ. Και τα δύο μπορούν να εμποδίσουν τη δραστηριότητα του ενζύμου DAO. Για παράδειγμα, οι ακόλουθες δραστικές ουσίες μπορούν να επηρεάσου την λειτουργία του DAO και κατά συνέπεια, τα επίπεδα ισταμίνης[2]:

Δραστικό συστατικό

Σε τι περιέχεται;

Ακετυλοκυστεΐνη (ACC)

φάρμακα για τον πόνο

Αμβροξόλη

σιρόπι για το βήχα

Αμινοφυλλίνη

Άσθμα

Αμιτριπτυλίνη

Κατάθλιψη

Χλωροκίνη

Ελονοσία

Ισονιαζίδη

Αντιβιοτικά

Μεταμιζόλη

Κολικός

Μεθοκλοπραμίδη

Ναυτία

Προπαφαινόνη

Καρδιακές αρρυθμίες

Βεραπαμίλη

Στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις

Εάν λαμβάνετε τακτικά κάποια από αυτά τα φάρμακα και αντιμετωπίζετε συμπτώματα δυσανεξίας στην ισταμίνη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η αλλαγή του φαρμάκου σας μπορεί να είναι αρκετή για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα.

Έλλειψη βιταμίνης και ψευδαργύρου

Οι βιταμίνες B6 και C συνεργάζονται στενά με το ένζυμο DΑO για να διασπάσουν την ισταμίνη στον οργανισμό. Εάν υπάρχει έλλειψη σε αυτές τις δύο βιταμίνες, το επίπεδο ισταμίνης αυξάνεται αναλόγως. Κάποιοι ερευνητές θεωρούν το γεγονός αυτό πιθανή εξήγηση για την δυσανεξία στην ισταμίνη σε άτομα που δεν είχαν μειωμένα επίπεδα DAO. Ωστόσο, άλλοι ειδικοί αμφιβάλλουν ότι οι βιταμίνες B6 και C μπορούν πραγματικά να συμβάλουν στη δυσανεξία[10].

Είναι καλό να γνωρίζετε: Με έναν έμμεσο τρόπο, ο μεταλλικός ψευδάργυρος μπορεί ενδεχομένως επίσης να βοηθήσει με την δυσανεξία στην ισταμίνη. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ενεργοποίηση της βιταμίνης Β6, η οποία με τη σειρά της υποστηρίζει το ένζυμο DAO για τη διάσπαση της ισταμίνης.

Εν συντομία: Τα άτομα με δυσανεξία στην ισταμίνη έχουν πολύ μεγάλη ποσότητα ισταμίνης στον οργανισμό τους, ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ισταμίνη. Ο λόγος για αυτό μπορεί να είναι μια έλλειψη ενζύμου που προκαλείται από γαστρεντερικές παθήσεις ή φάρμακα.

Δυσανεξία στην ισταμίνη - συμπτώματα

Γυναίκα με πονοκέφαλο – σύμπτωμα δυσανεξίας στην ισταμίνη

Πώς εμφανίζεται η δυσανεξία στην ισταμίνη;

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στην ισταμίνη αρχικά θυμίζουν μια αλλεργική αντίδραση. Αυτό συχνά καθιστά δύσκολη την αναγνώριση της δυσανεξίας. Οι επιπλοκές εμφανίζονται μετά την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη, συνήθως αμέσως ή έως και δύο ώρες αργότερα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως και 12 ώρες ή περισσότερο.

Δεδομένου ότι η ισταμίνη μπορεί να προσκολληθεί σε συγκεκριμένα κύτταρα σε ολόκληρο τον οργανισμό και να προκαλέσει φλεγμονώδεις αντιδράσεις, η δυσανεξία στην ισταμίνη συχνά γίνεται αισθητή σε πολλά μέρη του οργανισμού. Τα τυπικά συμπτώματα είναι [1, 2]:

Μέρος του οργανισμού

Συμπτώματα

Δέρμα

Ερυθρότητα, κνησμός, πρήξιμο

Εντερική οδός

Πνεύμονες και αναπνευστική οδός


Βήχας, άσθμα, κράμπες, ρινική καταρροή, δυσκολία στην κατάποση

Καρδιαγγειακό σύστημα


Μεταβολές στην αρτηριακή πίεση, τρέμουλο, ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, απώλεια αισθήσεων

Νευρικό σύστημα

Πονοκέφαλος, ημικρανία, ζάλη

Τα συμπτώματα δεν εκδηλώνονται με τον ίδιο τρόπο σε όλους. Σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα, σε άλλους η αντίδραση να είναι ισχυρότερη, και στους περισσότερους να προκύπτει μόνο ένα μέρος των πιθανών συμπτωμάτων. Επιπλέον, κάθε άτομο έχει διαφορετικό επίπεδο ανεκτικότητας. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ένα άτομο θα αντιδράσει αμέσως μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, ενώ ένα άλλο θα παρατηρήσει αντίδραση αφού πιει ένα ολόκληρο ποτήρι[4].

Ισταμίνη και ημικρανίες

Η ισταμίνη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε άτομα με ή χωρίς ημικρανίες[4]. Το πώς ακριβώς αναπτύσσεται η ημικρανία δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη οριστικά, αλλά σχετίζεται πιθανότατα με τις αγγελιοφόρους ουσίες που προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Η ισταμίνη μπορεί επίσης να παίζει κάποιο ρόλο διαμέσου της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία στην συνέχεια προκαλούν ημικρανία[11]. Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται από το γεγονός ότι μελέτες έχουν συχνά εντοπίσει χαμηλές συγκεντρώσεις DAO στο αίμα ανθρώπων που πάσχουν από ημικρανίες. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι με ημικρανίες έχουν παρατηρήσει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν ισταμίνη και των επιθέσεων της ημικρανίας[12].

Η δυσανεξία στην ισταμίνη και οι θηλυκές ορμόνες φύλου

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι οι έγκυες γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από δυσανεξία στην ισταμίνη. Οι ημικρανίες και ειδικότερα οι πονοκέφαλοι είναι λιγότερο συχνοί ή δεν εμφανίζονται καθόλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ορμονικές διαταραχές ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξασφαλίζουν ότι υπάρχει σημαντικά περισσότερο DAO στον οργανισμό. Ωστόσο, μετά από τη γέννα οι τιμές επιστρέφουν στα κανονικά τους επίπεδα και η δυσανεξία στην ισταμίνη συνήθως επιστρέφει σε πλήρη ένταση[4].

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, τα συμπτώματα της δυσανεξίας στην ισταμίνη μπορούν επίσης να είναι πιο βαριά. Από την άλλη, οι γυναίκες με δυσανεξία στην ισταμίνη συχνά υποφέρουν από πιο έντονα συμπτώματα περιόδου, ιδιαιτέρως από επίπονες κράμπες στην κοιλιακή χώρα. Αυτό πιθανών οφείλεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ της ισταμίνης και των θηλυκών ορμονών φύλου. Εάν υπάρχει πολύ ισταμίνη στον οργανισμό, η παραγωγή οιστρογόνων ενθαρρύνεται και η παραγωγή προγεστερόνης περιορίζεται. Αυτό το γεγονός οδηγεί σε αυξημένη απελευθέρωση αγγελιοφόρων πόνου και έτσι τα συμπτώματα της περιόδου είναι πιο βαριά[13, 15-17].

Ισταμίνη και ατοπική δερματίτιδα

Η δυσανεξία στην ισταμίνη θεωρείται ως πιθανός παράγοντας πρόκλησης μιας έξαρσης ατοπικής δερματίτιδας. Η δερματική ασθένεια αυτή προκαλεί φαγούρα και ξηρά εξανθήματα στο δέρμα και η αγγελιοφόρος ουσία ισταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα συχνά στερούνται αρκετή ποσότητα του ενζύμου DAO και έχουν υπερβολική ισταμίνη στο αίμα τους. Μια διατροφή χαμηλή σε ισταμίνη μπορεί πιθανότατα να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος και να οδηγήσει σε λιγότερο συχνές εξάρσεις. Επομένως, στη διατροφική θεραπεία, τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα συνιστώνται συχνά να αποφεύγουν τρόφιμα πλούσια σε ισταμίνη[17].

Δυσανεξία στην ισταμίνη - Θεραπεία

Εάν πάσχετε από δυσανεξία στην ισταμίνη, η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι να αποφύγετε τα τρόφιμα τα οποία είναι πολύ πλούσια σε ισταμίνη. Ωστόσο, το συγκεκριμένο είναι πιο εύκολο να το πείτε παρά να το κάνετε. Η ισταμίνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και οι κατασκευαστές τροφίμων δεν χρειάζεται να συμπεριλαμβάνουν πληροφορίες στη συσκευασία σχετικά με το αν υπάρχει ισταμίνη.

Επιπλέον, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγετε πλήρως την ισταμίνη, καθώς υπάρχει σχεδόν παντού, τουλάχιστον σε μικρές ποσότητες. Όμως, πολλοί πάσχοντες μπορούν να ανακουφιστούν αποφεύγοντας ορισμένα τρόφιμα τα οποία περιέχουν πολύ ισταμίνη ή προωθούν την παραγωγή της αγγελιοφόρου ουσίας.

6 συμβουλές για την δυσανεξία στην ισταμίνη

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσανεξία στην ισταμίνη;

Έχετε βάσιμες υποψίες για δυσανεξία στην ισταμίνη; Τότε, μπορείτε σταδιακά να αλλάξετε την διατροφή σας. Αυτό μπορεί να συμβεί σε πολλές φάσεις:

Φάση 1: Περίοδος αναμονής

Αρχικά, αφαιρέστε από την διατροφή σας τις τροφές πλούσιες σε ισταμίνη για 14 ημέρες. Εάν παρατηρήσετε ταχεία βελτίωση, είναι μια σαφής ένδειξη μιας δυσανεξίας στην ισταμίνη.

Φάση 2: Φάση δοκιμής

Μετά την αυστηρή περίοδο αναμονής των 14 ημερών, μπορείτε να επαναφέρετε σταδιακά μικρές ποσότητες ισταμίνης στη διατροφή σας. Είναι καλύτερα να δοκιμάζετε μόνο ένα τρόφιμο ανά ημέρα. Ο στόχος είναι να ελέγξετε την ανοχή σας, το λεγόμενο όριο ανοχής. Είναι καλύτερα να κρατάτε ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων στο οποίο αναφέρετε τι φάγατε και ποια συμπτώματα εμφανίστηκαν σε ποιες χρονικές στιγμές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να μάθετε ποιες τροφές μπορείτε να ανεχθείτε και σε ποια ποσότητα.

Αυτή η δοκιμαστική φάση θα πρέπει να διαρκέσει περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα μπορέσετε επίσης να παρατηρήσετε ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τα συμπτώματά σας. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, φάρμακα, και περίοδο.

Φάση 3: Μακροπρόθεσμη διατροφή


Θα φτάσετε στην τρίτη φάση όταν έχετε μια συνολική άποψη για τα τρόφιμα που μπορείτε να ανεχτείτε και σε ποιες ποσότητες. Κατά κανόνα, θα έχετε στη διάθεσή σας μια ισορροπημένη και νόστιμη διατροφή σε αυτή τη φάση. Δεδομένου ότι μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να είναι κατάλληλο να τηρήσετε αυτή τη διατροφή για αόριστο χρονικό διάστημα, οι γιατροί και οι θεραπευτές αναφέρουν αυτή τη φάση ως φάση μόνιμης διατροφής[18].

Ποια τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγω σε περίπτωση δυσανεξίας στην ισταμίνη;

Το λουκάνικο, το τυρί και το κόκκινο κρασί περιέχουν πολλή ισταμίνη

Η ισταμίνη βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ή σε τρόφιμα στα οποία οι διαδικασίες ζύμωσης παίζουν κάποιο ρόλο, όπως για παράδειγμα σε τρόφιμα τα οποία έχουν ωριμάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, τα ψάρια που αλιεύτηκαν πρόσφατα περιέχουν πολύ λίγη ισταμίνη, ενώ τα βαριά επεξεργασμένα και διατηρημένα ψάρια περιέχουν πολύ ισταμίνη. Σε γενικές γραμμές, ο κατάλογος των τροφίμων που περιέχουν ισταμίνη είναι μεγάλος[18]:

Ομάδα τροφίμων

Περιεκτικότητα σε ισταμίνη

Κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις

Ψάρι

Κονσέρβες ψαριών (τόνος, γαύρος, σκουμπρί), μαριναρισμένα και καπνιστά ψάρια

Φρέσκα (!) ντόπια ή κατεψυγμένα ψάρια

Τυρί

Ώριμες ποικιλίες όπως η παρμεζάνα, το ελβετικό τυρί, το βουνίσιο τυρί, το μπλε τυρί, το ώριμο καμαμπέρ και το τυρί από μη επεξεργασμένο γάλα

Τυρί κρέμα gervais, τυρί cottage, τυρόπηγμα, μοτσαρέλα, τυρί βουτύρου, νεαρή γκούντα

Κρέας/Λουκάνικο

Αποξηραμένα, καπνιστά και λουκάνικα αέρος όπως το σαλάμι, το ωμό ζαμπόν και το μπέικον

Λουκάνικα για μαγείρεμα και βράσιμο όπως το μοσχαρίσιο λουκάνικο η μορταδέλα και το μαγειρεμένο ζαμπόν

Λαχανικά

Ξινό λάχανο, σπανάκι, ντομάτες, προϊόντα ντομάτας όπως το κέτσαπ, ο πελτές ντομάτας και η σάλτσα ντομάτας, αβοκάντο, μελιτζάνες και λαχανικά τουρσί

Όλοι οι άλλοι τύποι ακατέργαστων ή ατμοποιημένων προϊόντων

Φρούτα

Ώριμες μπανάνες, ακτινίδια, φράουλες, ανανάς, εσπεριδοειδή

Όλοι οι άλλοι τύποι, συμπεριλαμβανομένων και των χυμών

Γλυκά

Σοκολάτα, κακάο

Κέικ και μπισκότα χωρίς σοκολάτα/ξηρούς καρπούς

Σνακ/άλλα

Φιστίκια, φουντούκια, καρύδια, σνακ που περιέχουν γλουτένη, ξύδι βαλσάμικο

Popcorn, μπάλες κεχρί, αλμυρά αρτοσκευάσματα, κριτσίνια, κράκερ και όλα τα άλλα είδη ξυδιού

Αλκοόλ

Κόκκινα κρασιά, Γαλλική σαμπάνια, κρασί Prosecco, μπίρες υψηλής ζύμωσης (μπίρες σιταριού), αλκοολούχα ποτά (ουίσκι, κονιάκ), λικέρ

Λευκό κρασί, κόκκινα κρασιά χαμηλής περιεκτικότητας σε ισταμίνη, αφρώδες κρασί ή σαμπάνια χαμηλής περιεκτικότητας σε ισταμίνη, μη αλκοολούχα μπίρα (ως επί το πλείστον), Pilsner, καθαρά schnapps, βότκα, τζιν

Τα αλκοολούχα ποτά τείνουν να παροτρύνουν την απελευθέρωση ισταμίνης. Μπορεί συνεπώς να αξίζει να αποφύγετε το αλκοόλ, ειδικά στη φάση της αναμονής.

Είναι καλό να γνωρίζετε: Δυστυχώς, δεν μπορείτε να αφαιρέσετε την ισταμίνη από το φαγητό κατά το μαγείρεμα, ανεξαρτήτως του αν το παγώσετε, το ψήσετε, το τηγανίσετε ή το βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων. Η θερμότητα και το κρύο δεν καταστρέφουν την ισταμίνη[2].

Επιπλέον διατροφικές συμβουλές

Δεν υπάρχουν μόνο τρόφιμα τα οποία περιέχουν πολλή ισταμίνη - αλλά και τρόφιμα που εξασφαλίζουν ότι ο οργανισμός απελευθερώνει περισσότερη ισταμίνη. Σε αυτά, περιλαμβάνονται[19]:

  • Φράουλες, εσπεριδοειδή, ανανάς, ακτινίδια
  • Θαλασσινά
  • Γάλα

Άλλα τρόφιμα που μπορούν να παρεμποδίσουν το ένζυμο DAO που αποικοδομεί την ισταμίνη [19]:

  • Σοκολάτα
  • Φρούτα: εσπεριδοειδή, ανανάς, παπάγια, βατόμουρα, αχλάδια, μπανάνες
  • Ντομάτες και όσπρια
  • φύτρα σίτου
  • Κάσιους, καρύδια

Είναι καλό να γνωρίζετε: Η περιεκτικότητα σε ισταμίνη στα τρόφιμα μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το πόσο φρέσκο ή ώριμο είναι το φαγητό και το είδος του[20].

Θεραπεία του παχέος εντέρου και δυσανεξία στην ισταμίνη

Ένα υγιές παχύ έντερο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγής του ενζύμου αποικοδόμησης της ισταμίνης DAO. Εάν το εντερικό βλεννογόνο σας έχει φλεγμονή ή υπάρχει βλάβη στα κύτταρα του εντερικού επιθηλίου, το ένζυμο δεν μπορεί πλέον να παραχθεί επαρκώς. Ένας κακός αποικισμός βακτηρίων στο έντερο μπορεί να είναι ένα άλλο πρόβλημα. Μια θεραπεία του παχέος εντέρου μπορεί να διορθώσει αυτή την κατάσταση και να ενθαρρύνει ξανά την ανάπτυξη ενζύμων DAO. Μια ανακατασκευή του φυσικού αποικισμού με μικροοργανισμούς τουλάχιστον μία φορά το χρόνο είναι το βασικό δομικό στοιχείο για την θεραπεία αυτή. Αξίζει τον κόπο, επειδή μια επίκτητη δυσανεξία στην ισταμίνη μπορεί να μειωθεί ή ακόμα και να θεραπευτεί.

Μπορεί μια φαρμακευτική αγωγή να βελτιώσει την δυσανεξία στην ισταμίνη;

Η δυσανεξία στην ισταμίνη δεν μπορεί να θεραπευτεί με φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, τα φάρμακα μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τα συμπτώματα βραχυπρόθεσμα. Ακόμα και με τα φάρμακα, θα πρέπει να συνεχίσετε να αποφεύγετε το κόκκινο κρασί, το ώριμο τυρί κλπ. Τα πιο συνηθισμένα φάρμακα είναι τα αντιισταμινικά και το προϊόν DAOsin.

Πότε συνιστάται η χρήση αντιισταμινών;

Τα αντιισταμινικά εμποδίζουν την απελευθέρωση ισταμίνης από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, είναι η δραστική ουσία των αντιαλλεργικών φαρμάκων. Το εάν θα ανακουφίσουν την δυσανεξία στην ισταμίνη εξαρτάται από τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν. Εάν η δυσανεξία προκαλεί διάρροια, τα αντιισταμινικά μπορούν συχνά να βοηθήσουν. Ωστόσο, είναι λιγότερο αποτελεσματικά για πονοκεφάλους. Κατά κανόνα, οι γιατροί συνταγογραφούν αντιισταμινικά σε κάθε περίπτωση για τη θεραπεία ορισμένων συμπτωμάτων. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται συνεχώς[19].

Φάρμακα για όταν τρώτε έξω:

Ειδικά στα πάρτι και κατά τις επισκέψεις σε εστιατόρια είναι συχνά δύσκολο να αποφευχθούν εντελώς τα τρόφιμα που περιέχουν ισταμίνη. Για τέτοιες περιπτώσεις, πολλοί πάσχοντες βασίζονται στο προϊόν DAOsin από τον κατασκευαστή φαρμάκων STADA. Αυτό το συμπλήρωμα διατροφής περιέχει DAO που προέρχεται από ζώα. Σκοπός του είναι να υποστηρίξει τα έντερά σας κατά την διάσπαση της ισταμίνης. Οι μελέτες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει την επίδραση του προϊόντος - ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει φάρμακο που να μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα του ενζύμου DAO[18].

Εν συντομία: Εάν υπάρχει υποψία για δυσανεξία στην ισταμίνη, θα πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ, τις τροφές πλούσιες σε ισταμίνη και τα τρόφιμα που μπορούν να απελευθερώσουν ισταμίνη. Μπορείτε να πάρετε αντιισταμινικά για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Εξέταση για δυσανεξία στην ισταμίνη

Δεδομένου ότι δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό σε περίπτωση δυσανεξίας στην ισταμίνη, δεν υπάρχει τυποποιημένη μέθοδος μέτρησης της δυσανεξίας. Το πρώτο βήμα είναι συνήθως ο προσδιορισμός των συμπτωμάτων και συγκεκριμένα η παράλειψη τροφής για να παρατηρηθούν πιθανές αλλαγές.

Ποια εξέταση μπορεί να μου δείξει εάν πάσχω από μια δυσανεξία στην ισταμίνη;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να επιβεβαιώσετε την αρχική σας υποψία:

1. Δοκιμασία πρόκλησης: Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει μια ορισμένη ποσότητα ισταμίνης, συνήθως με τη μορφή δισκίου. Σε διαφορετική ημέρα, θα λάβετε ένα άλλο δισκίο χωρίς ισταμίνη. Ο γιατρός θα παρατηρήσει πως αντιδρά ο οργανισμός σας σε κάθε περίπτωση[3].

2. Εργαστηριακή διάγνωση: Στην πράξη και σε επιστημονικές μελέτες η μέτρηση του ενζύμου DAO χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο. Μελέτες αποκάλυψαν ότι άτομα που είχαν παρατηρήσει δυσανεξία στην ισταμίνη είχαν σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις του ενζύμου στο αίμα τους απ' ότι οι υγιείς ομάδες ελέγχου.[3, 14, 15].

Από την άλλη, η μέτρηση της μεθυλισταμίνης στα ούρα επικρίνεται έντονα. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, οι τιμές της είναι πολύ ανακριβείς και μπορούν επίσης να αυξηθούν με μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες.

Ποιες άλλες ασθένειες θα πρέπει να ελέγξω;

Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν δυσανεξία στην ισταμίνη μπορούν επίσης να σχετίζονται με άλλα προβλήματα υγείας. Ειδικά στην περίπτωση που έχετε τακτική γαστρεντερική δυσφορία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σχετικά με πιθανές φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου όπως η γαστρίτιδα και η νόσος του Crohn. Μπορεί επίσης να υπάρχουν και άλλες δυσανεξίες όπως η δυσανεξία στη λακτόζη, τη φρουκτόζη και τη σορβιτόλη[2].

Πού μπορώ να κάνω εξέταση δυσανεξίας στην ισταμίνη;

Εξέταση Δυσανεξίας στην Ισταμίνη

Εάν θέλετε να κάνατε εξέταση δυσανεξίας στην ισταμίνη, μπορείτε να την κάνετε στο γραφείο ενός γιατρού. Για παράδειγμα, οι οικογενειακοί γιατροί συνήθως κάνουν εξετάσεις DAO. Οι γιατροί συνήθως θα σας κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας και μπορεί να σας ζητήσουν να κρατήσετε ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων.




Μια εναλλακτική λύση είναι μια αυτοεξέταση στο σπίτι. Με την Εξέταση για Δυσανεξία στην Ισταμίνη της cerascreen, μπορείτε για παράδειγμα να εξετάσετε πόσο υψηλά είναι τα επίπεδα DAO στο αίμα σας - και να πάρετε μια ιδέα για πιθανή δυσανεξία. Για την εξέταση αυτή, πάρτε μια μικρή ποσότητα αίματος από το δάχτυλό σας και στείλτε το δείγμα στο εξειδικευμένο εργαστήριο. Θα λάβετε μια ολοκληρωμένη αναφορά αποτελεσμάτων με το επίπεδο σας σε DAO μαζί με πολύτιμες συμβουλές υγείας.


Δυσανεξία στην ισταμίνη: Με μια ματιά

Τι είναι η ισταμίνη;

Η ισταμίνη είναι μια αγγελιοφόρος ουσία με σημαντικές λειτουργίες για το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι επίσης υπεύθυνη για τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Τι είναι η δυσανεξία στην ισταμίνη;

Τα άτομα με δυσανεξία στην ισταμίνη πάσχουν από δυσανεξία σε τροφές πλούσιες σε ισταμίνη. Επίσης, μπορεί να έχετε πολύ μικρή ποσότητα του ενζύμου DAO που διασπά την ισταμίνη στον οργανισμό σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσανεξίας στην ισταμίνη;

Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ρινική καταρροή, ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού και δερματικά εξανθήματα. Η δυσανεξία στην ισταμίνη μπορεί επίσης να κάνει τα συμπτώματα των κραμπών της περιόδου, των ημικρανιών και της ατοπικής δερματίτιδας πιο βαριά.

Ποιες είναι οι αιτίες της δυσανεξίας στην ισταμίνη;

Οι ερευνητές δεν έχουν καταλάβει πλήρως τα αίτια της δυσανεξίας στην ισταμίνη. Μερικοί πιστεύουν ότι οι χρόνιες γαστρεντερικές παθήσεις, τα φάρμακα και το αλκοόλ μπορούν να εμποδίσουν το ένζυμο DAO να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Πώς μπορώ να καταπολεμήσω την δυσανεξία στην ισταμίνη;

Δεν υπάρχει φάρμακο που μπορεί να θεραπεύσει τη δυσανεξία. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να δείτε εάν τα αντιισταμινικά μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα βραχυπρόθεσμα. Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα τρόφιμα πλούσια σε ισταμίνη, κατά προτίμηση με μια αλλαγή τριών σταδίων στη διατροφή.

Ποια τρόφιμα περιέχουν πολλή ισταμίνη;

Η ισταμίνη βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και σε εξαιρετικά ώριμα τρόφιμα - για παράδειγμα σε κονσέρβες ψαριών, κόκκινο κρασί, ώριμα τυριά και λουκάνικα.


Πηγές

  1. Kovacova-Hanuskova, E., Buday, T., Gavliakova, S., Plevkova, J.: Histamine, histamine intoxication and intolerance. Allergologia et Immunopathologia. 43, 498–506 (2015). doi:10.1016/j.aller.2015.05.001
  2. Histaminintoleranz – aktueller Stand der Technik von Diagnose und Therapie, https://pdfs.semanticscholar.org/935a/64284447ce9428c46e6da6981ec8c04ca74f.pdf
  3. REESE, I., BALLMER-WEBER, B., BEYER, K., ERDMANN, S., FUCHS, T., KLEINE-, J.: Vorgehen bei Verdacht auf Unverträglichkeit gegenüber oral aufgenommenem Histamin. Allergo J. 7
  4. Die verschiedenen Gesichter der Histaminintoleranz, https://www.aerzteblatt.de/archiv/53958/Die-verschiedenen-Gesichter-der-Histaminintoleranz
  5. Histamin-Unverträglichkeit (4), http://www.aerztezeitung.at/archiv/oeaez-2005/oeaez-11-10062005/histamin-unvertraeglichkeit-4.html
  6. Sattler, J., Häfner, D., Klotter, H.J., Lorenz, W., Wagner, P.K.: Food-induced histaminosis as an epidemiological problem: plasma histamine elevation and haemodynamic alterations after oral histamine administration and blockade of diamine oxidase (DAO). Agents Actions. 23, 361–365 (1988)
  7. Histamine+Intolerance-Like+Symptoms+in+Healthy+Volunteers+after+Oral+Provocation+with+Liquid+Histamine+-+All+Proc+2004.pdf, https://ainotes.wikispaces.com/file/view/Histamine+Intolerance-Like+Symptoms+in+Healthy+Volunteers+after+Oral+Provocation+with+Liquid+Histamine+-+All+Proc+2004.pdf
  8. Kanny, G., Gerbaux, V., Olszewski, A., Frémont, S., Empereur, F., Nabet, F., Cabanis, J.C., Moneret-Vautrin, D.A.: No correlation between wine intolerance and histamine content of wine. J. Allergy Clin. Immunol. 107, 375–378 (2001). doi:10.1067/mai.2001.112122
  9. Manzotti, G., Breda, D., Di Gioacchino, M., Burastero, S.: Serum diamine oxidase activity in patients with histamine intolerance. Int J Immunopathol Pharmacol. 29, 105–111 (2016). doi:10.1177/0394632015617170
  10. Maintz, L., Novak, N.: Histamine and histamine intolerance. Am J Clin Nutr. 85, 1185–1196 (2007). doi:10.1093/ajcn/85.5.1185
  11. Berlit, P.: Basiswissen Neurologie. Springer Berlin Heidelberg, Berlin, Heidelberg (2014)
  12. Alstadhaug, K.B.: Histamine in Migraine and Brain. Headache: The Journal of Head and Face Pain. 54, 246–259 (2014). doi:10.1111/head.12293
  13. Ärzteblatt, D.Ä.G., Redaktion Deutsches: Die verschiedenen Gesichter der Histaminintoleranz, https://www.aerzteblatt.de/archiv/53958/Die-verschiedenen-Gesichter-der-Histaminintoleranz
  14. Bódis, J., Tinneberg, H.R., Schwarz, H., Papenfuss, F., Török, A., Hanf, V.: The effect of histamine on progesterone and estradiol secretion of human granulosa cells in serum-free culture. Gynecol. Endocrinol. 7, 235–239 (1993)
  15. Rubio, E., Estañ, L.A., Morales-Olivas, F.J., Martinez-Mir, I.: Influence of hormonal treatment on the response of the rat isolated uterus to histamine and histamine receptor agonists. European Journal of Pharmacology. 212, 31–36 (1992). doi:10.1016/0014-2999(92)90068-F
  16. Hamada, Y., Shinohara, Y., Yano, M., Yamamoto, M., Yoshio, M., Satake, K., Toda, A., Hirai, M., Usami, M.: Effect of the menstrual cycle on serum diamine oxidase levels in healthy women. Clin. Biochem. 46, 99–102 (2013). doi:10.1016/j.clinbiochem.2012.10.013
  17. Guida, B., De Martino, C.D., De Martino, S.D., Tritto, G., Patella, V., Trio, R., D’Agostino, C., Pecoraro, P., D’Agostino, L.: Histamine plasma levels and elimination diet in chronic idiopathic urticaria. Eur J Clin Nutr. 54, 155–158 (2000)
  18. Bericht & Report: Histaminunverträglichkeit. 5
  19. Histaminintoleranz, http://www.akadmed.com/files_dow/elearn/Lehrbuch/NMU_Histaminintoleranz_Jarisch_2010-01-01.pdf
  20. Histaminintoleranz: Fakt oder Fiktion?, https://www.rosenfluh.ch/rosenfluh/stories/publikationen/tmj/2009-02/10_Histaminintoleranz_2.09.pdf
  21. Mušič, E., Korošec, P., Šilar, M., Adamič, K., Košnik, M., Rijavec, M.: Serum diamine oxidase activity as a diagnostic test for histamine intolerance. Wien. Klin. Wochenschr. 125, 239–243 (2013). doi:10.1007/s00508-013-0354-y
  22. Maintz, L., Benfadal, S., Allam, J.-P., Hagemann, T., Fimmers, R., Novak, N.: Evidence for a reduced histamine degradation capacity in a subgroup of patients with atopic eczema. J. Allergy Clin. Immunol. 117, 1106–1112 (2006). doi:10.1016/j.jaci.2005.11.041