Το μεταλλικό στοιχείο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών, την ανάπτυξη μυών και μαλλιών, και πολλά άλλα. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι το 50 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού δεν καταναλώνει αρκετό ψευδάργυρο.

Πως να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα ψευδαργύρου για το δέρμα, τα μαλλιά και το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Κανένα μεταλλικό στοιχείο δεν έχει τόσο ισχυρή επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, το δέρμα και τα μαλλιά από τον ψευδάργυρο. Ωστόσο, έως και το 50 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού δεν καταναλώνει αρκετό ψευδάργυρο.

Τι κοινό μπορούν έχουν η αναπαραγωγή, η επούλωση των πληγών και η ανάπτυξη μυών και μαλλιών; Όλα τους χρειάζονται το μεταλλικό στοιχείο ψευδάργυρο για να λειτουργήσουν σωστά! Χωρίς ψευδάργυρό, οι ώρες άσκησης στο γυμναστήριο θα ήταν ένα πλήρες χάσιμο χρόνου, η παραγωγή σπέρματος θα ήταν χαμηλής προτεραιότητας και δεν θα μπορούσατε να αναπτύξετε τρίχες. Αλλά ευτυχώς, ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού σας - ακόμα και αν δεν βρίσκεται σε επαρκείς ποσότητες για μερικούς ανθρώπους.


Τι να περιμένετε από αυτό το άρθρο

Ψευδάργυρος: Ο μεταλλικός ψευδάργυρος εκπληρώνει πολυάριθμες εργασίες: Από την ανάπτυξη των μαλλιών μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ψευδάργυρος μας επιτρέπει επίσης να βλέπουμε καλά!

Τρόφιμα: Οι καλύτερες πηγές ψευδαργύρου περιλαμβάνουν τα στρείδια, το τυρί ένταμ, τα αυγά κοτόπουλου και τους ξηρούς καρπούς. Τα έντερά μας μπορούν να επεξεργαστούν καλύτερα τον ψευδάργυρο από τις ζωικές τροφές από ότι απ' τις φυτικές τροφές.

Αιτίες για την ανεπάρκεια ψευδαργύρου: Τα αθλήματα, το άγχος και οι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις των εντέρων οδηγούν σε διακυμάνσεις της ισορροπίας του ψευδαργύρου. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες μπορεί επίσης να αναπτύξουν έλλειψη ψευδαργύρου αν δεν αντισταθμίζουν τις απώλειες τους με αυξημένη πρόσληψη ψευδαργύρου. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μόνο φυτικά τρόφιμα τείνουν να καταναλώνουν ανεπαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου.

Συμπτώματα ανεπάρκειας ψευδαργύρου: Εάν ο οργανισμός δεν τροφοδοτείται με επαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου, μπορούν να προκύψουν προβλήματα στην επούλωση των πληγών και την όραση. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διάρροια και αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις.

Αντιμετώπιση της ανεπάρκειας ψευδαργύρου: Εάν διαγνωστεί έλλειψη ψευδαργύρου, μπορείτε να αλλάξετε τη διατροφή σας ή να λάβετε συμπληρώματα ψευδαργύρου.

Πλεόνασμα ψευδαργύρου: H υπερβολική ποσότητα ψευδαργύρου είναι επιβλαβής για τον οργανισμό! Υψηλότερες ποσότητες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οδηγούν σε έμετο, διάρροια και απώλεια τρίχας. Ένα πλεόνασμα ψευδαργύρου μπορεί επίσης να εμποδίσει την απορρόφηση άλλων μεταλλικών στοιχείων.


Ψευδάργυρος και κρυολογήματα: Το αν ο ψευδάργυρος μπορεί πραγματικά να ανακουφίσει ένα κρυολόγημα δεν έχει πλήρως αποδειχθεί επιστημονικά. Όμως, η λήψη ψευδαργύρου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται για την ανάρρωση από ένα κρυολόγημα.

Τι είναι ο ψευδάργυρος;

Ο ψευδάργυρος είναι αναγκαίος για μια καλή υγεία - αναλαμβάνει εργασίες σε κάθε κύτταρο του οργανισμού. Δεδομένου ότι ο οργανισμός σας δεν μπορεί να παράγει από μόνος του το απαραίτητο αυτό ιχνοστοιχείο, θα πρέπει να το καταναλώνετε καθημερινά μέσω της τροφής. Ο οργανισμός περιέχει συνολικά δύο έως τρία γραμμάρια ψευδαργύρου. 1,5 mg αποθηκεύεται στους μύες σας το οποίο είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό αποθηκευμένου ψευδαργύρου[1].

Είναι καλό να γνωρίζετε: Κατά μέσο όρο, ένα άτομο χάνει καθημερινά τρία έως τέσσερα mg ψευδαργύρου μέσω κοπράνων και ούρων. Με τον τρόπο αυτό, το έντερο και τα νεφρά παρεμποδίζουν ένα πλεόνασμα ψευδαργύρου. [1, 2].

Τι αποτέλεσμα έχει ο ψευδάργυρος στον οργανισμό;

Γιατί χρειάζεται ο οργανισμός τον ψευδάργυρο

Ως αποκαλούμενο συνένζυμο (βοηθητικό μόριο), ο ψευδάργυρος αποδεικνύεται ότι είναι πολύπλευρος. Ο ψευδάργυρος επιτρέπει στα μαλλιά να αναπτυχθούν και στα τραύματα να επουλωθούν. Μετά το φαγητό, βοηθάει το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη, η οποία μειώνει το σάκχαρο του αίματος. Ο ψευδάργυρος διεγείρει επίσης την παραγωγή τεστοστερόνης και ενεργοποιεί ορισμένες πρωτεΐνες για την ανάπτυξη των μυών. Εάν κύτταρα του οργανισμού είναι κατεστραμμένα, ο ψευδάργυρος υποστηρίζει την κυτταρική διαίρεση να δημιουργήσει νέα κύτταρα. Ο ψευδάργυρος βοηθάει στην οικοδόμηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικός στα πρώτα χρόνια της ζωής[2, 3].

Μαζί με το μεταλλικό στοιχείο σελήνιο, ο ψευδάργυρος δεσμεύει τα βαρέα μέταλλα όπως τον μόλυβδο, που συσσωρεύονται στον οργανισμό σας. Το μεταλλικό στοιχείο και τα βαρέα μέταλλα σχηματίζουν ένα αδιάλυτο σύμπλοκο στο οποίο τα βαρέα μέταλλα χάνουν τις τοξικές τους επιδράσεις. Με τον τρόπο αυτό, τα μεταλλικά στοιχεία προστατεύουν τον οργανισμό σας, και ειδικά τα νευρικά κύτταρα, από βλάβες που προκαλούνται από βαρέα μέταλλα[3].

Το γνωρίζατε; Εάν δεν υπήρχε καθόλου ψευδάργυρος στον οργανισμό σας, δεν θα είχατε τη δυνατότητα να παράγετε το ένζυμο αλκοολική αφυδρογονάση. Το ένζυμο αυτό διασπά το αλκοόλ. Χωρίς την αλκοολική αφυδρογονάση, κάθε ποτήρι κρασιού που θα καταναλώνατε θα οδηγούσε σε δηλητηρίαση από το αλκοόλ[4].

Ψευδάργυρος και οι αισθήσεις σας

Μια έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να αποδυναμώσει την αίσθηση της όσφρησης. Ορισμένοι ερευνητές υποψιάζονται ότι ο ψευδάργυρος παίζει ρόλο σε αυτή. Η όραση μας εξαρτάται επίσης κατά μεγάλο βαθμό από τον ψευδάργυρο: Το ιχνοστοιχείο υποστηρίζει τη μεταφορά της βιταμίνης Α από το συκώτι στον αμφιβληστροειδή του ματιού. Χωρίς τη βιταμίνη Α, τα μάτια μας δεν μπορούσαν να αντιληφθούν το φως. Με άλλα λόγια, δεν θα μπορούσαμε να δούμε[6, 7].

Ο ψευδάργυρος προστατεύει από δηλητηρίαση από το αλκοόλ

Ποια είναι η ημερήσια απαίτηση σε ψευδάργυρο;

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Γερμανικού Συλλόγου Διατροφής, οι άντρες θα πρέπει να καταναλώνουν δέκα mg ψευδαργύρου την ημέρα, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν μόνο επτά mg. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ημερήσια απαίτηση αυξάνεται σε δέκα mg, καθώς η μητέρα παρέχει στο έμβρυο ψευδάργυρο και χάνει μεγάλες ποσότητες λόγω της έντονης επιθυμίας για ούρηση. Οι θηλάζουσες μητέρες έχουν αυξημένη ανάγκη έντεκα mg, επειδή χορηγούν ψευδάργυρο στο παιδί τους μέσω του μητρικού γάλακτος [8].

Τα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας συνιστούν μια παρόμοια, ελαφρώς υψηλότερη πρόσληψη ψευδαργύρου - οκτώ mg την ημέρα για ενήλικες γυναίκες και έντεκα mg για άντρες και έγκυες γυναίκες[9].

Ποια τρόφιμα περιέχουν ψευδάργυρο;

Τόσο τα ζωικά όσο και τα φυτικά τρόφιμα τροφοδοτούν τον οργανισμό με ψευδάργυρο. Ωστόσο, τα ζωικά προϊόντα περιέχουν σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό ψευδαργύρου κατά μέσο όρο. Ταυτόχρονα, ο οργανισμός σας μπορεί να απορροφήσει ψευδάργυρο από ζωικά τρόφιμα πολύ καλύτερα από ότι από φυτικά τρόφιμα [10].

Ποσότητα ψευδαργύρου σε mg ανά 100 γραμμάρια

Τρόφιμα

10-25 mg

Στρείδια, φύτρα σιταριού, πίτουρο σιταριού

5-10 mg

Τυρί ένταμ, Ελβετικό έμενταλ, αυγά κοτόπουλου. Χοιρινό συκώτι, μοσχαρίσιο κρέας. Ηλιόσποροι, λιναρόσπορος, αλεύρι σόγιας, σκόνη κακάο

2,5-5 mg

Τυρί tilsiter, γκούντα, παρμεζάνα.
, σίκαλη, σιτάρι, κριθάρι, κεχρί, βρώμη, κινόα.
Αρακάς, φακές, φασόλια.
καρύδια Βραζιλίας, φιστίκια. Καρύδια, σπόροι τσία

Τροποποιήθηκε σύμφωνα με τον: "Πίνακα τροφίμων για καθημερινή χρήση. Ο μικρός εμπειρογνώμονας Kraut".

Το λεπτό σας έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει το 100 τοις εκατό του ψευδαργύρου από τα τρόφιμα. Απορροφά 40 τοις εκατό από το κρέας, το γάλα και το τυρί, ενώ το ποσοστό για τα λαχανικά και παρόμοια τρόφιμα είναι 20 τοις εκατό[11].

Ανεπάρκεια ψευδαργύρου - Αιτίες

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας και κινδύνους. Ειδικά τα παιδιά θα πρέπει να εφοδιάζονται με επαρκείς ποσότητες του μεταλλικού στοιχείου: Μια ανεπάρκεια οδηγεί σε διάρροια και πνευμονία - οι οποίες είναι οι συχνότερες αιτίες θανάτου για παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως[12-15].

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προμήθεια ψευδαργύρου: λόγω των υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο στις τροφές μας λέγεται ότι έχει μειωθεί σημαντικά. Φυτικά και ζωικά τρόφιμα που εισάγονται από τη Νοτιοανατολική Ασία ή τη Νότια Αφρική επίσης περιέχουν μικρότερες ποσότητες ψευδαργύρου επειδή το χώμα τους περιέχει λιγότερο ψευδάργυρο.

Ποιες είναι οι αιτίες της έλλειψης ψευδαργύρου;

Εάν ιδρώνετε πολύ, είτε κατά τη διάρκεια άσκησης ή σε ζεστό καιρό, θα χάνετε πολύ ψευδάργυρο μέσω του ιδρώτα - θα πρέπει να αντισταθμίσετε αυτές τις απώλειες με μια ισορροπημένη διατροφή. Μια δίαιτα για χορτοφάγους ή vegans μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έλλειψη, καθώς το λεπτό έντερο απορροφά λιγότερο ψευδάργυρο από τις φυτικές τροφές. Εάν πάσχετε από κάποια χρόνια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσο του Crohn) , η ικανότητα απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών στο έντερο θα έχει μειωθεί. Το μόνιμο στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο[9, 16].

Γνωρίζατε ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης έλλειψης ψευδαργύρου; Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε συχνή ούρηση: οι διαβητικοί με ανεπαρκή προσαρμογή αποβάλλουν πολύ περισσότερο ψευδάργυρο με τα ούρα τους [9, 11].

Αντι-θρεπτικές ουσίες σε φυτικά τρόφιμα

Παρόλο που τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια περιέχουν ψευδάργυρο, περιέχουν επίσης τις λεγόμενες αντι-θρεπτικές ουσίες. Αυτές οι ουσίες εμποδίζουν τα έντερα να απορροφούν σωστά τον ψευδάργυρο. Αυτή η ομάδα ουσιών περιλαμβάνει [17]:

  • Το φυτικό άλας στα δημητριακά ολικής αλέσεως (εξαίρεση: ψωμί με προζύμι)
  • Το φωσφορικό άλας στην κόκα κόλα, το κρέας και το ψάρι
  • Την ιστιδίνη στα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Το οξαλικό άλας στο σπανάκι, το ραβέντι και το παντζάρι
  • Την τανίνη στο κρασί, το μαύρο και το πράσινο τσάι

Το φυτικό άλας σχηματίζει αδιάλυτα σύμπλοκα με τον ψευδάργυρο, και έτσι ο ψευδάργυρος δεν μπορεί να δράσει στον οργανισμό. Για να μειώσετε την περιεκτικότητα σε φυτικό άλας, μπορείτε να να μουλιάσετε τα σιτηρά αρκετές ώρες πριν την προετοιμασία[4].

Είναι καλό να γνωρίζετε: Η απαίτηση σε ψευδάργυρο των ανθρώπων που τρέφονται αποκλειστικά με φυτική διατροφή αυξάνεται κατά 50 τοις εκατό. Τα φυτικά τρόφιμα περιέχουν τα αντι-θρεπτικά συστατικά, και γι 'αυτό το λόγο απορροφούνται δυσκολότερα[9].

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας ψευδαργύρου;

Ο ψευδάργυρος λειτουργεί σε ολόκληρο τον οργανισμό και έτσι μια έλλειψη θα προκαλέσει δυσφορία σε όλες τις πιθανές περιοχές του. Αν λείπει ψευδάργυρος από τον οργανισμό, τα τα μαλλιά σας μπορεί να πέσουν και τα νύχια σας ενδέχεται να γίνουν εύθραυστα. Τα επιπλέον συμπτώματα είναι[4]:

  • Καθυστερημένη επούλωση πληγών
  • Κακή νυχτερινή όραση, μειωμένη αίσθηση οσμής
  • Κόπωση, καταθλιπτική διάθεση
  • Αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις, διάρροια
  • Σοβαρή απώλεια βάρους, μυϊκές κράμπες
  • Στυτική δυσλειτουργία

Ανεπάρκεια ψευδαργύρου - αντιμετώπιση

Η βέλτιστη παροχή ψευδαργύρου είναι θέμα σωστής διατροφής. Μπορείτε να την ελέγξετε αν γνωρίζετε ποια τρόφιμα περιέχουν ψευδάργυρο και από ποιες πηγές μπορεί να τον απορροφήσει ο οργανισμός σας. Όταν πρόκειται για κατανάλωση συμπληρωμάτων, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην ποιότητα και κατά συνέπεια στο πόσο καλά απορρόφα ο οργανισμός τα σκευάσματα.

Πολύ σημαντικό: Μη χρησιμοποιείτε σκευάσματα μέχρι να επαληθευτεί μια έλλειψη ψευδαργύρου. Διαφορετικά, διατρέχετε τον κίνδυνο πλεονάσματος ψευδαργύρου [4]!

Θρεπτικές ουσίες για καλύτερη απορρόφηση ψευδαργύρου

Τροφές από τις οποίες απορροφάται καλύτερα ο ψευδάργυρος

Οι ζωικές πρωτεΐνες υποστηρίζουν την απορρόφηση του ψευδαργύρου. Μαζί, σχηματίζουν ένα σύμπλοκο το οποίο ο οργανισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει πολύ καλά. Άλλες θρεπτικές ουσίες που προάγουν την απορρόφηση ψευδαργύρου περιλαμβάνουν[17]:

  • Την ιστιδίνη στα αμύγδαλα, τα φιστίκια, το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας
  • Την μεθειονίνη στα κουάρκ, τα αμύγδαλα, το μπακαλιάρο, το σκουμπρί και τον τόνο
  • Την κυστεΐνη στα αμύγδαλα, τα φιστίκια, το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας
  • Το κιτρικό οξύ στα μήλα, τα αχλάδια, τα μούρα και τα εσπεριδοειδή


Σκευάσματα ψευδαργύρου

Εάν έχετε αποδεδειγμένη έλλειψη ψευδαργύρου, τα σκευάσματα ψευδαργύρου μπορούν να βοηθήσουν. Τα σκευάσματα ψευδαργύρου μπορούν να βρεθούν σε οποιαδήποτε μορφή μπορείτε να φανταστείτε: Αναβράζοντα δισκία, σκόνη, κάψουλες, παστίλιες, σταγόνες ή αλοιφές. Αυτό που κάνει ένα σκεύασμα ψευδαργύρου καλό δεν είναι ο τύπος σκευάσματος αλλά η ένωση ψευδαργύρου που περιέχει. Ο ψευδάργυρος υπάρχει μόνο σε συνδυασμό με άλλες ουσίες οι οποίες θεωρείται ότι βελτιώνουν την απορρόφηση ψευδαργύρου [7].

Σημαντικό: Εκτός από τα συνήθη σκευάσματα μπορείτε επίσης να αγοράσετε ρινικά σπρέι που περιέχουν ψευδάργυρο. Ωστόσο, δεν συνιστώνται. Τα ρινικά αυτά σπρέι μπορούν να οδηγήσουν σε αλλοίωση και στη χειρότερη περίπτωση σε απώλεια της αίσθησης της οσμής[7].

Ποια χημική ένωση ψευδαργύρου είναι η καλύτερη;

Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι οι ακόλουθες ενώσεις ψευδαργύρου έχουν τη βέλτιστη βιοδιαθεσιμότητα[18-25]:

  • Ψευδαργυρική ιστιδίνη - η μόνη ένωση χωρίς παρενέργειες
  • Πικολινικός ψευδάργυρος
  • Διγλυκονικός ψευδάργυρος
  • Γλυκονικός ψευδάργυρος
  • Θειικός ψευδάργυρος - αποτελεσματικός μόνο όταν λαμβάνεται με άδειο στομάχι

Η βιοδιαθεσιμότητα περιγράφει το πόσο καλά απορροφά ο οργανισμός σας μια θρεπτική ουσία και στη συνέχεια πόσο καλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον οργανισμό σας[4].

Αλληλεπιδράσεις

Τα μεταλλικά στοιχεία ανταγωνίζονται μεταξύ τους και μπορούν να εμποδίσουν το ένα το άλλο να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του λεπτού εντέρου. Τα σκευάσματα ψευδαργύρου μπορούν να μειώσουν την επίδραση των αντιβιοτικών και των ρευματικών φαρμάκων όπως η πενικιλλαμίνη και των διουρητικών όπως τα θειαζιδικά διουρητικά. Ως εκ τούτου, συνιστάται η χρήση σκευασμάτων ψευδαργύρου λίγες ώρες πριν ή μετά τη λήψη αυτών των φαρμάκων[7].

Ψευδάργυρος και Βιοτίνη

Τα σκευάσματα ψευδαργύρου προστίθενται συχνά στη βιοτίνη. Η βιταμίνη αυτή συμμετέχει επίσης στην ανάπτυξη των μαλλιών. Μια έλλειψη σε βιοτίνη μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Ο ψευδάργυρος αυξάνει επίσης τη δραστηριότητα της βιοτίνης, και γι’ αυτό είναι λογικό να λαμβάνονται μαζί. Μέσα από τη διατροφή σας, καταναλώνετε βιοτίνη σε μορφή προϊόντων ολικής αλέσεως, μανιταριών και κρέατος.[3].

Ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει οποιονδήποτε αριθμό μεταλλικών στοιχείων ταυτόχρονα επειδή το ένα παρεμβαίνει στην απορρόφηση του άλλου. Επομένως, δεν πρέπει να λαμβάνετε ταυτόχρονα τα ακόλουθα σκευάσματα: Σίδηρο, ασβέστιο και χαλκό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο σίδηρος δεν απορροφάται για μεγάλο χρονικό διάστημα αν λαμβάνονται ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου[11].

Ψευδάργυρος και δερματικές διαταραχές

Ο ψευδάργυρος γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στην δερματολογία (ιατρική του δέρματος). Οι δερματολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος βοηθά στη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως οι ρόζοι, η ακμή, η ροδόχρους ακμή και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται εξωτερικά (τοπικά), δηλαδή με τη μορφή αλοιφών και κρεμών, ή μέσω του στόματος, δηλαδή ως δισκία[13].

Ακόμα και η βιομηχανία καλλυντικών χρησιμοποιεί ψευδάργυρο: Αντηλιακά και σαμπουάν κατά της πιτυρίδας περιέχουν ψευδάργυρο ως πρόσθετη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και για την καταστολή της πιτυρίδας. Το μεταλλικό στοιχείο μειώνει επίσης τη λιπαρότητα του δέρματος. Το λιπαρό δέρμα είναι ένα ιδανικό μέρος για την αναπαραγωγή των βακτηρίων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μολύνσεις - ειδικά εάν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο από μία έλλειψη ψευδαργύρου.[26].

Είναι καλό να γνωρίζετε: Οι αλοιφές ψευδαργύρου με οξείδιο του ψευδαργύρου μπορούν να βοηθήσουν στα ηλιακά εγκαύματα. Το οξείδιο του ψευδαργύρου βοηθά το κατεστραμμένο δέρμα να αναγεννηθεί[7]!

Πλεόνασμα ψευδαργύρου

Δεν αποτελεί μόνο ή έλλειψη ψευδαργύρου κίνδυνο για την υγεία σας. Η υπερβολική ποσότητα ψευδαργύρου μπορεί επίσης να σας βλάψει. Ένα ανώτατο όριο των 25 mg ψευδαργύρου την ημέρα θεωρείται ασφαλές. Αν υπερβείτε αυτό το όριο για αρκετές ημέρες, μπορεί να αισθανθείτε τα αρχικά συμπτώματα. Αυτό συνήθως συμβαίνει λόγω της κατανάλωσης πάρα πολλών συμπληρωμάτων διατροφής - είναι απίθανο να απορροφηθεί υπερβολική ποσότητα ψευδάργυρου μέσω της διατροφής[4].

Εάν μια ποσότητα μεταξύ 225 και 450 mg προσληφθεί ολόκληρη, μπορεί να εμφανιστεί σοβαρός εμετός. Οι πιθανές συνέπειες πλεονάσματος ψευδαργύρου είναι τα γαστρεντερικά προβλήματα, η δυσλειτουργία των νεφρών, η διάρροια, η απώλεια μαλλιών και η αναιμία από έλλειψη σιδήρου. H υπερβολική ποσότητα ψευδαργύρου εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου, οπότε ο σχηματισμός αίματος δεν γίνεται πλέον κανονικά: Εμφανίζεται ανεπάρκεια αίματος (αναιμία).

Το ιχνοστοιχείο του χαλκού χάνει επίσης την αποτελεσματικότητά του λόγω του πλεονάσματος ψευδαργύρου. Ως αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης χαλκού, μούδιασμα και αδυναμία εμφανίζονται στα άκρα. Το ίδιο ισχύει και για το ασβέστιο και το μαγνήσιο, με τα οποία ο ψευδάργυρος ανταγωνίζεται στον οργανισμό: Η ανεπάρκεια ασβεστίου και μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε οστική απώλεια, ελαττωματική μετάδοση ερεθισμάτων και σημαντική πτώση της απόδοσης.[1, 3, 8, 27].

Ένα πλεόνασμα ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της HDL χοληστερόλης η οποία θεωρείται ως η υγιής χοληστερόλη. Η HDL χοληστερόλη επισκευάζει βλάβες στις κυτταρικές μεμβράνες και απομακρύνει την επιβλαβή χοληστερόλη LDL που προκαλεί αρτηριοσκλήρωση[9].

Μια δηλητηρίαση από ψευδάργυρο μπορεί να συμβεί σε άτομα που χρησιμοποιούν καθημερινά κόλλα οδοντικής χρήσης. Συνήθως περιέχει ψευδάργυρο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε περισσότερο από 1,5 γραμμάριο πάστας την ημέρα [9]!

Ψευδάργυρος και το κοινό κρυολόγημα

 Αναβράζον δισκίο με ψευδάργυρο

Πολλές εταιρείες διαφημίζουν τον ψευδάργυρο ως θαυματουργή θεραπεία για τα κρυολογήματα. Σύμφωνα με τις διαφημιστικές υποσχέσεις, μειώνει τις ενοχλήσεις όπως την ρινική καταρροή, τον πονόλαιμο και το συνεχές φτέρνισμα. Ένα πράγμα είναι σαφές: Το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ψευδάργυρο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποτίθεται ότι το μεταλλικό στοιχείο μπορεί να διώξει το κρυολόγημά σας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γερμανικό Σύλλογο Διατροφής (DGE), η κατάσταση της μελέτης σχετικά με τον ψευδάργυρο και την επίδρασή του στα κρυολογήματα κάθε άλλο παρά σαφή είναι. Ο DGE συνιστά να καταφεύγετε σε σκευάσματα ψευδαργύρου για κρυολογήματα μόνο εάν έχετε αποδεδειγμένη έλλειψη ψευδαργύρου. Μια μελέτη που διεξήχθη το 2012 από την Cochrane Collaboration βρήκε ότι 75 mg ψευδαργύρου την ημέρα μείωσαν το χρόνο που χρειάστηκε για την ανάκαμψη από κρυολόγημα κατά μία ημέρα. Ωστόσο, αυτό συνέβη μόνο όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν το φάρμακο εντός 24 ωρών από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων[7, 28].

Εξέταση Ψευδαργύρου

Τόσο μια έλλειψη όσο και ένα πλεόνασμα ψευδαργύρου θα δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία σας. Ωστόσο, μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε και τα δύο ελέγχοντας αν έχετε την βέλτιστη παροχή ψευδαργύρου. Μπορείτε, για παράδειγμα, να ελέγξετε τα επίπεδα σας σε ψευδάργυρο με μια εξέταση αίματος.

Πώς μπορώ να μετρήσω τα επίπεδά μου σε ψευδάργυρο;

Εξέταση Ανεπάρκειας Μεταλλικών Στοιχείων

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τα επίπεδά σας σε ψευδάργυρο μόνοι σας, με την εξέταση για ανεπάρκεια σε μεταλλικά στοιχεία cerascreen. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μικρό τρύπημα στο δάκτυλο για να γεμίσετε ένα σωληνάριο με λίγο αίμα. Στη συνέχεια, το δείγμα σας θα αξιολογηθεί στο εργαστήριό μας και θα λάβετε μια αναφορά αποτελεσμάτων. Η αναφορά θα σας δείξει αν έχετε ανεπαρκή ποσότητα και τον καλύτερο τρόπο για να διατηρήσετε τα επίπεδά σας[29].

Ορισμένοι προμηθευτές μετρούν τα επίπεδα ψευδαργύρου με μια ανάλυση μαλλιών. Μια τριετής μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η μέθοδος μπορεί επίσης να παρέχει πληροφορίες για την τρέχουσα παροχή μεταλλικών στοιχείων. Ιδιαίτερα σε παιδιά που καταναλώνουν πολύ λίγα μεταλλικά στοιχεία, η μέθοδος αυτή αποδείχθηκε κατάλληλη για την ανάπτυξη περαιτέρω θεραπευτικών μέτρων γι' αυτά[30].

Ψευδάργυρος: με μια ματιά

Ποιες είναι οι λειτουργίες του ψευδάργυρου;

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο το οποίο βρίσκεται παντού στον οργανισμό σας, αλλά κυρίως στους μυς σας. Το μεταλλικό στοιχείο αυτό είναι σημαντικό για την κυτταρική διαίρεση, την επούλωση των πληγών, την ανάπτυξη των μαλλιών, την ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και την ανοσολογική άμυνα.

Ποια τρόφιμα περιέχουν ψευδάργυρο

Τα στρείδια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος από ζωικά τρόφιμα όπως το τυρί, τα αυγά και τα εντόσθια μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό απ' ότι ο ψευδάργυρος από τα φυτικά τρόφιμα.

Ποιοι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της ανεπάρκειας ψευδαργύρου;

Οι αθλητές, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες, οι χορτοφάγοι και οι vegans καθώς και τα άτομα με χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις των εντέρων έχουν αυξημένο κίνδυνο χαμηλών επιπέδων ψευδαργύρου. Τα άτομα αυτά είτε χάνουν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου ή τα έντερα τους δεν μπορούν να τον απορροφήσουν επαρκώς.

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης ψευδαργύρου;

Η τριχόπτωση, τα δερματικά προβλήματα, η διάρροια και η αργή επούλωση των πληγών είναι συμπτώματα ανεπάρκειας ψευδαργύρου.

  1. Pabel, U.: Toxikologie Blei, Kupfer, Zink; Symposium „Alles Wild?“, (2013)
  2. Schuchardt, Dr.J.P.: Die Bedeutung von Eisen, Zink und Selen in der Ernährung des Menschen. Ernährungs Umschau 57. (2010)
  3. Die ganze Welt der Vitamine, Mineralstoffe und Enzyme. garant Verlag GmbH, Renningen (2016)
  4. Elmadfa, I.: Ernährungslehre. Verlag Eugen Ulmer Stuttgart (2015)
  5. Blakemore, L.J., Trombley, P.Q.: Zinc as a Neuromodulator in the Central Nervous System with a Focus on the Olfactory Bulb. Front. Cell. Neurosci. 11, (2017). doi:10.3389/fncel.2017.00297
  6. Zinc, https://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/diet-and-nutrition/zinc
  7. Zinc, http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-zinc/art-20366112
  8. Zink, https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/zink/
  9. Office of Dietary Supplements - Zinc, https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-Consumer/
  10. Lebensmitteltabelle für die Praxis; Der kleine Souci-Fachmann-Kraut. Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft Stuttgart (2011)
  11. Wie viel Zink am Tag - Zinkmangel Symptome - Zink Bedarf Schwangerschaft - Zinkwerte im Blut - Zinkverluste - Zinküberschuss - Zinkpräparate - Zinkstoffwechsel- Freies Zink im Serum - Zinkbedarf pro Tag - Zink Funktion im Körper - UGB-Gesundheitsberatung, https://www.ugb.de/ernaehrungsplan-praevention/zink-multitalent/
  12. ZINC. International Zinc Association | Zinc in HealthZinc in Health - ZINC. International Zinc Association, https://www.zinc.org/health/
  13. Gupta, M., Mahajan, V.K., Mehta, K.S., Chauhan, P.S.: Zinc Therapy in Dermatology: A Review. Dermatol Res Pract. 2014, (2014). doi:10.1155/2014/709152
  14. CO2-Anstieg und Mangelernährung, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-7136.html
  15. Global Diarrhea Burden | Global Water, Sanitation and Hygiene | Healthy Water | CDC, https://www.cdc.gov/healthywater/global/diarrhea-burden.html
  16. Kilic, M., Baltaci, A.K., Gunay, M., Gökbel, H., Okudan, N., Cicioglu, I.: The effect of exhaustion exercise on thyroid hormones and testosterone levels of elite athletes receiving oral zinc. Neuro Endocrinol. Lett. 27, 247–252 (2006)
  17. Gerald Rimbach, Jennifer Nagursky, Helmut F. Erbersdobler: Lebensmittel-Warenkunde für Einsteiger. Springer-Verlag
  18. Gandia, P., Bour, D., Maurette, J.-M., Donazzolo, Y., Duchène, P., Béjot, M., Houin, G.: A bioavailability study comparing two oral formulations containing zinc (Zn bis-glycinate vs. Zn gluconate) after a single administration to twelve healthy female volunteers. Int J Vitam Nutr Res. 77, 243–248 (2007). doi:10.1024/0300-9831.77.4.243
  19. Barrie, S.A., Wright, J.V., Pizzorno, J.E., Kutter, E., Barron, P.C.: Comparative absorption of zinc picolinate, zinc citrate and zinc gluconate in humans. Agents Actions. 21, 223–228 (1987)
  20. Keyzer, J.J., Oosting, E., Wolthers, B.G., Muskiet, F.A.: Zinc absorption after oral administration of zinc sulfate. Pharm Weekbl Sci. 5, 252–253 (1983)
  21. Blucker, A., Blucker, J.A.: The effect of total parenteral nutrition ( TPN ) on zinc ( Zn ) retention in the tissue of rats. Presented at the (2017)
  22. Lönnerdal, B.: Dietary factors influencing zinc absorption. J. Nutr. 130, 1378S–83S (2000). doi:10.1093/jn/130.5.1378S
  23. Zinc: health effects and research priorities for the 1990s., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1567081/
  24. Bioavailability of zinc from zinc-histidine complexes. I. Comparison with zinc sulfate in healthy men. - PubMed - NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3591728
  25. Zinc Deficiency, Malnutrition and the Gastrointestinal Tract | The Journal of Nutrition | Oxford Academic, https://academic.oup.com/jn/article/130/5/1388S/4686387
  26. Brandt, S.: The clinical effects of zinc as a topical or oral agent on the clinical response and pathophysiologic mechanisms of acne: a systematic review of the literature. J Drugs Dermatol. 12, 542–545 (2013)
  27. Schek, D.A.: Nahrungsergänzungsmittel im Sport. 8
  28. Vitamin C- und Zink-Tabletten verhindern oder heilen Erkältung nicht, https://www.dge.de/presse/pm/vitamin-c-und-zink-tabletten-verhindern-oder-heilen-erkaeltung-nicht/
  29. DrBayer-Mineralstoffbestimmung-im-Vollblut-Diagnostische-Relevanz.pdf, https://www.labor-bayer.de/laborinformationen_publikationen/mineralstoffe_spurenelemente/DrBayer-Mineralstoffbestimmung-im-Vollblut-Diagnostische-Relevanz.pdf
  30. Han, T.H., Lee, J., Kim, Y.J.: Hair Zinc Level Analysis and Correlative Micronutrients in Children Presenting with Malnutrition and Poor Growth. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 19, 259–268 (2016). doi:10.5223/pghn.2016.19.4.259